Eskiden Moskova’nın “güven” listesinin baş sırasında “hava” yer alırdı: Kışlar her zaman uzun ve kar yağışlı; yazlar kısa, “kelebek ömürlü” olurdu. Hatta Moskovalılar, “Bizde kış dokuz ay sürer; üç ay da yazı beklemekle geçer” diye espri yapardı.
Ancak iklim felaketinin fitili ateşlendikten sonra “değişen dünyada” son yıllarda mevsimler birbirine karıştı, yaz-kış hava sıcaklığı rekorları kırımaya başlandı, bundan en fazla nasibini alanların başında gelen Moskova da, hava tahminlerinin kur ve enflasyon tahminlerinden bile daha “karavana” olduğu bir şehre dönüştü.
Son birkaç gündür termometrenin 33 dereceyi zorlayarak “yüz yıllık rekorları” yerle yeksan ettiği Moskova’yı dün de şiddetli fırtına ve yağmur vurdu.
Bu kez meteorolojinin tahmini tuttu, Belediye Başkanı Sobyanin bir gün önceden halkı “evde kalmaya” çağıran uyarıyı yaptı, Moskova’da gök yarıldı, fırtına birkaç saatliğine ortalığı kasıp kavurdu.
TürkRus’ta yer alan habere göre Mosova’ya dün felaketi yaşatan bu kez “Orhan”dı.
Dünkü kasırga medyada “Orhan Kasırgası” olarak adlandırıldı. Moskova Meteoroloji Roman Vilfand, gazetecilerin “Neden Orhan?” sorusuna, “Doğrusu buna net bir cevabım yok. Birilerinin belki ticari bir kaygıyla bulup koyduğu bir isimdir” diye karşılık verdi.
Şehrin bazı bölgelerinde öğleden sonra etkili olan şiddetli rüzgar ve fırtına, gök gürültülü şiddetli yağış, birkaç saatte bir aylık yağış ortalamasının yüzde 20’sinin düşmesi hayatı felç etti. Bazı semtlerde ağaçlar devrildi, çatılar ve tenteler uçtu, bazı bodrum katlarını sular bastı, pek çok yolda araçlar sular altında zorlukla ilerledi. Rüzgârın hızı saniyede 20-25 metreye ulaştı. Medyadaki adıyla “Orhan Kasırgası” en çok Moskova’nın kuzeybatısı ve kuzeyinde etkili oldu.
Meteoroloji, “Hafta sonu bu yağışları etkisiyle termometre düşecek ama pazartesinden itibaren yeniden sıcaklar bastıracak” uyarısı yaptı.
Moskova’da fırtına öncesi iki gün üst üste rekorlar kırıldı. 3 Temmuz’da +32,7°C, 4 Temmuz’da +33,5°C aşıldı.